Népkonyha
2018-03-12
Életkezdési kiegészítő támogatás
2018-03-12
Show all

A családbarát környezet tudatosításának és megerősítésének érdekében a magyar Kormány döntése alapján 2018 a Családok Éve lesz. A döntés indokát az alábbiak szerint fogalmazták meg: „Szeretnénk a társadalomban megerősíteni a családbarát értékrendet, amely éppúgy jelenti a család- és gyermekbarát szemléletet, mint a munka és a családi élet összehangolását, vagy éppen a generációk közti együttműködést, egy idősbarát szemlélet meghonosítását.”

Önkormányzatunk 2017-től a 80. és 85. életévet betöltő polgáraink köszöntését vezette be, kiterjesztve az állam idősbarát intézkedését, azaz a 90. és 95., 100. életévét betöltők köszöntését. E időbarát rendelkezés mintegy tovább gondolása a Családok éve alkalmából két új javaslat megfogalmazása. Az egyik, családbarát szemléletet erősítő javaslat, az „Év családja Tápiószelén” díj meghonosítása településünkön. E témában lakossági véleményezésre meghirdetett tervezethez várjuk javaslataikat! A Családok éve alkalmából jóváhagyott másik, a Testület elfogadott intézkedés, az állam által biztosított, életkezdési támogatás kiegészítése.

 

A fenti gondolat alapján két javaslatot tettem a Testületnek:

  • Évente 50-60 gyermek születik Tápiószelén. A Testület a szociális rendeletének módosításával az újszülöttek / szülők részére 10 000,- forint támogatás megállapítását javasoltam. 
  • az Év Családja díj tárgyában helyi rendelet kidolgozására tettem javaslatot.

A javaslatokat a Képviselő-testület jóváhagyta. Az újszülöttek részére a Testület az életkezdési támogatás kiegészítéseként 10 000,- forint támogatást biztosít, melyet a gyermek „babakötvényére” utal. Az „Év Családja Tápiószelén” díj bevezetése tárgyában várjuk javaslataikat, észrevételüket. A testületi döntés márciusi ülésen kerül, várhatóan, elfogadásra.

Comments are closed.