Tápiószelei Sport Egyesület

Az iparos ifjúság hívta életre az 1920-as években a települési sportegyesületet. A községi labdarúgó pálya területét ifj. dr. Viczián István ajándékozta a községnek 1927-ben "testnevelési gyakorló telep" céljára. Az 1900-as években alakult meg a labdarugó csapat. Az asztalitenisz szakosztálya az 1950-es évek elején, a férfi és női kézilabda 1961-ben jelent meg Tápiószele sportéletében.

A tápiószelei Sport Egyesületnek jelenleg 120 - igazolt sportoló - tagja van. Jelenleg három szakosztály működik: a női és a férfi kézilabda szakosztályban (felnőtt és ifjúsági csapatban) 30-30 fő, a labdarúgó szakosztályban 60 fő sportol. Mindhárom szakosztályban nagy gondot fordítanak az utánpótlás nevelésére. A női kézilabda szakosztály 1991-ben szerveződött újjá. 1993-ban Pest megye bajnoka lett a csapat, és öt évig az NB II-ben szerepelt. 1998-tól 2007-ig a Pest megyei Szupercsoportban szerepelt, 2007-től újra NB II-es a női együttes.

A férfi kézilaba szakosztály 1992-től szerepel a Pest megyei bajnokságban. Öt évig a megyei első osztályban, jelenleg a Pest megyei Szupercsoportban változó sikert él el. A labdarúgó csapat a kilencvenes évek elején a megyei másodosztályban játszott. 1993-tól 2000-ig a körzeti bajnokságbab, 2002-ig a megyei másodosztályban, 2006-ig a körzeti bajnokságban szerepelt. 2007-ben körzeti bajnok lett a csapat, így újra a megyei másodosztályban folytatja a játékot.

A szervezett sakkélet 1994-ben vette kezdetét. Tápiószele sakkozói hamarosan a Pest megyei csapatbajnokságon is részt vettek. Azóta a sakkélet töretlen: hetente kétszer tanfolyamon vesznek részt a kezdő és haladó sakkozók. A dép-pest megyei csapatokkal meghívásos versenyt rendeznek, egyéniben országos amatőr bajnoka van a csapatnak. Az asztaliteniszezők első sikereit 1965-ben érték el a Pest megyei féfi csapatbajnokságban. Ez a csapat 1979-ben az NB III-ba jutásért játszhatott.

1987-ben 16 asztalon játszottak, gyakoroltak, 60 fiatal utánpótlás képzése folyt. A felnőtt csapat 1992-ben az NB III-ba jutott, a megyei csapatbajnokságban a férfi és női csapat is volt dobogós. A triatlon szakosztály egyik versenyzője a magyar ifjúsági világbajnoki csapat kerettagja is volt, az országos versenyeken rendszeresen az élmezőnyben végzett.

Tömegsport

Az önkormányzat sportcsarnok és sportpályák (labdarúgó, kézi-, kosárlabda pálya) fenntartásával teremt lehetőséget nemcsak az egyesületi, hanem a tömegsport gyakorlására is. A hétköznapokon iskolai sportcsarnokként funkcionáló épület délutánra a diák sportkörnek adja át a helyet. Esténként és hétvégeken foci és tenisz barátainak áll rendelkezésére. Immáron harmadik alkalommal rendeznek településünkön a téli teremlabdarúgó bajnokság. A "nyílt" bajnokság keretében 10-12 csapat méri össze az erejét, a rendezvény három hónapos időtartama alatt.

Aktív turizmus

Tápiószele területén és a környékén jelzett turistaútvonalak vannak, amelyek az abonyi, jászberényi és a nagykátai túraútvonalakhoz kapcsolódnak: - Zöld sáv: 21,0 km Tápiószele - Nagykáta - Sárga sáv: 25,3 km Tápiószele - Abony - Sárga négyzet: 20,1 km Abony - Tápiószele - Zöld sáv és piros sáv: 33,3 km Tápiószele - Jászberény - Sárga sáv, majd jelzés nélkül: 34,6 km Tápiószele - Szolnok 1999-ben a Kincsem, a verhetetlen versenyló születésének 125. évfordulóján rendezte meg első gyalogos teljesítménytúráját az akkor egy éves Természetbarát Klub.

A Kincsem-emléktúra 25 és 40 km-es, nyílt, nevezéses gyalogtúra a tápiószelei művelődési háztól indul és érkezik vissza: 2004-ben a túrán több mint hétszázan vettek részt. 2004-ben Aranyszarvas néven új túrát szervezett a klub. A gyalogos teljesítménytúra 50 km-es távon a tápiószelei múzeumtól indul, ahol a túrázók megtekinthetik a szkíta korabeli aranszarvas másolatát.

Ez a túra az Országos Teljesítménytúra Bajnokság első fordulója. turistaMinden év április 4-én Tápiószeléről kerékpáros emléktúra indul Tápióbicskéra, a dicsőséges tavaszi hadjárat legjelentősebb ütközetének emlékére rendezett ünnepségsorozatához kapcsolódva. A túrázók a történelmi emlékhelyek felkeresése után az egykori csatatéren kezdődő "élő történelemóra" után indulnak haza az egész napos túráról. A Szent Iván éji sóút teljesítménytúra Szolnokról Pestre (Megyeri révig) vezető történelmi sóút Szolnok és Tápiószele közötti szakaszán, minden év június harmadik szombatjának éjszakáján, kerül lebonyolításra.

A Téli Sóút gyalogos teljesítménytúra a történelmi sóút Tápiószele Szolnok közötti 10, 16 és 34 km-es szakasza. Rajthelye a tápiószelei művelődési ház - az előzőekben ismertetett túrákhoz hasonlóan - a Tápiószelei Természetbarát Klub szervezésében. A klub tagjai rendszeresen részt vesznek hazai teljesítménytúrákon, évente négy külföldi és tucatnyi belföldi, önköltséges autóbuszos túrán - melynek keretében megismerik hazánk és más országok legkülönbözőbb vidékeit. A Kincsem és az Aranyszarvas gyalogos teljesítménytúrákat a Magyar Sportturisztikai Szövetség évek óta szerepelteti a Nemzeti Bajnokságban. Évente ismétlődő túrák időpontja:

február első szombatja - Téli Sóút túra:

8 km, 16 km és 34 km-es távon

március harmadik szombatja - Kincsem emléktúra:

25 km és 40 km-es távon, Aranyszarvas túra: 50 km

április 4-én - kerékpáros emléktúra Tápióbicskére:

54 km

május 1-én - Kéttorony kerékpáros túra:

50 km, gyalogos túra: 25 km

május utolsó péntek estéje 20.00 óra

Csillagfény vagy Holdvilág túra

június 21 - Szent Iván éji Sóút túra:

33 km

július első szombatja - Csemő virágünnepének túrája:

18 km

Tápiószelei Horgásztó - Kohász Horgász Egyesület

Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit az 1988-ban kialakított horgásztónál.
Az 1,7 ha vízfelületű tó mellett kulturált pihenőhelyet alakított ki a Horgász Egyesület.

Kihívás napja

Településünk 1999-tól aktív résztvevője a Kihívás Napja rendezvénynek - a művelődési ház szervezésében.
Az általános iskolai tanulók, óvodások, munkahelyek mozogtak együtt, emlékezetessé téve a napot. Településünk a 6.000 és 10.000 fő lakosságszám kategáriájú települések között két alkalommal is elnyerte a "legsportosabb" település díját.